Цифровизацията масово навлиза в процесите по отглеждането на кравите. Такава тенденция очертава водещото в света търговско изложение за животновъдство и управление на добитъка EuroTier  в Хановер, Германия. В него са представени иновативни технологии, услуги, суровини и генетика за модерното животновъдство. Част от представените иновации ще бъдат приложени и у нас, съобщи за Agronovinite.com Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни порода говеда в България (АРМПГБ) Андрей Чалъков. Той и председателят на организацията Стоян Чуканов са в Хановер като официални гости на изложението по покана на организаторите.

„Днес ни предстоят срещи с най-големите компании, които внедряват модерна идентификация на животните. Започваме генотипизация на популацията у нас, ще маркираме животните с електронни марки и едновременно с това ще им взимаме ДНК проби. Всичко ще става с едно действие. След това с тази електронна ушна марка изтеглянето на животните ще става много бързо. Ще се намали грешката в измерванията, ще помогне за идентифицирането на елитната популация, ще се ограничи използването на хартия“, обясни Чалъков.

„Нашата асоциация се стреми да бъде в крак с най-новите тенденции в технологиите за отглеждане на месодайни породи говеда в света и EuroTier е много подходящо място да сверим часовниците си. Имаме още много да учим и затова международният опит е безценен“, посочи Стоян Чуканов, председател на АРМПГБ.

Изложението EuroTier привлича над 2200 изложители от цял свят, които имат възможността да представят пред повече от 150 хиляди посетители своите иновативни решения за развъждането и отглеждането на едър рогат добитък, свине и птици, както и продукти и услуги в сферата на аквакултурите и развъждането на овце и кози. Наситената съпътстваща програма дава възможност  на посетители и изложители да се срещнат в специализирани събития и обучения, да обменят опит и да споделят информация на експертно равнище.