Милена Фетваджиева е архитектът на СТЕКСПО 2019. Тя е магистър по Архитектура от “Ротердамската академия по архитектура и градски дизайн” и от “Университет по архитектура, стоителство и геодезия” в София. От 2010 управлява архитектурно студио ЪРБЪН ВИВА (URBANVIVA). Проследете интервюто с Милена Фетваджиева, за да научите всичко интересно около организацията на най-мащабното издание на СТЕКСПО досега.

– Тази година Вие имахте отговорната задача за изграждане на концепцията за СТЕКСПО 2019. Разкажете ни малко повече затова какво ще видим на събитието?
– Събитието е мащабно, осъществява се на територията на Пловдивския панаир върху обща площ от 12 декара, което изисква добре обмислена пространствена организация.

Разнообразната програма включва специализирани лекции със силно международно участие, национален шампионат Абердийн Ангус, изложение на животни в боксове, представяне на фирми и изложители от сектора.

За семейства с деца, младежи и възрастни ще се изгради зона за деца за игра, обучение по сноуборд “riglet”, яздене, срещи с малки животни и елена Рудолф, фермерски пазар, готварско шоу и музикална програма.

– Каква е структурата на изложението и защо избрахте този модел на подредба на различните панели?
– Моделът на подредба стъпва върху съществуващите дадености на локацията.

Съобразени са подходите на посетителите от главния вход, разположихме стационарните боксове с животни на място, където има повече сянка и е възможно да се осигури безопасен достъп. Детският кът е ситуиран непосредствено до градината, а сцената е в края, като завършващ елемент в общата картина.

Цялостният план е структуриран около три площада. Всеки площад е с преобладаваща тема.

Първият площад е с тема “Бизнес и обмен на знание”. Там ще се проведе официалното откриване. Той свързва арената за представяне на животни с конгресната част, където ще се провеждат специализирани лекции по време на цялото събитие.

В обхвата на втория площад – централен, с тема “Изложение на животни и детски кът” са разположени шатрите на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Национална асоциация за месодайно говедовъдство в България и Асоциация за развъждане на породата Лакон в България. Площадът е рамкиран от стационарните боксове за животни, шатрите на изложителите и детската част.

Третият е площадът с главна тема “Храна, музика и пазар”, организиран около голяма шатра и свързващ сцената, изложителите и фермерския пазар.

Площадите са обзаведени с маси, места за сядане, скулптури от сено, отоплителни тела.

– Къде срещнахте най-много трудности?
– Най-трудно ми беше да навляза в задачата за кратко време, което изискваше фокус и ентусиазъм.
През следващите дни предстои нелеката част по реализацията на плана, което ще бъде интензивен процес, изискващ координация и синхронизация между всички участници от екипа и физически труд.

-Коя част от работата Ви беше най-приятна?
– В началото, когато проучвах темата, беше интересно да науча различни факти за говедата, като особено ме впечатли системата на Темпъл Грандин с извити оградни елементи за безстресов път на животните. И по-късно, на следващ етап, когато завърших мастър плана и видях, че имаме цялостен работещ пространствен модел.

– Кои са другите проекти, по които сте работили?
– Студиото работи по обществени и жилищни сгради и пространства. В портфолиото ни от последните години са: Генерален план за втори етап на “София Тех Парк”; Преустройство на хотела към Етнографски музей на открито “Етъра” в Габрово, като проектът е колаборация с колеги и е победител в архитектурен конкурс. През лятото тази година се класирахме трети и в друг интересен конкурс “Къща на децата” – за пететажна обществена сграда със смесена функция с РЗП 3000м2 . Работим и по няколко жилищни обекта.