В очакване на СТЕКСПО 2019 – форумът за професионалните животновъди, са не само родните фермери, преработватели, ресторантьори и медии, но и чуждестранни експерти. Известността на форума отдавна премина границите на страната, като в тазгодишното четвърто издание, участие ще вземат експерти от САЩ и Европа.

И в двата дни на събитието е предвидена богата лекционна програма, със световни експерти от САЩ, Франция, Шотландия, Германия и други.

Благодарение на всички експерти от България и чужбина, СТЕКСПО 2019 се превръща безспорно в ненадминат в експертизата си форум в животновъдния сектор. Вижте кой е звездният тим от топ специалисти, които ще представят на живо пред гостите на СТЕКСПО последните тенденции в развъждането, отглеждането, храненето и маркетинга на месодайни овце и говеда, както и на млечни овце в световен мащаб.

 

г-н Крейг Гъфи / Mr. Craig Guffey – Съдружник в CG Cattle/ Swearngin Angus – Канзас/САЩ

Craig Guffey от Канзас/САЩ е собственик двете фамилни ферми CG Cattle и Swearngin Angus. Стартира бизнеса си през 1989 г. с покупката на първите животни от породата Aberdeen-angus. Стопанисва общо над 1000 ха пасища и се грижи, заедно със семейството си, за около 500 женски говеда Aberdeen-angus. Във фермите работят общо трима души, като нито един от работниците не е нает. Guffey е участвал в множество изложби, освен това е бил и съдия на различни конкурси. Craig Guffey идва в България за Стекспо 2019. Той ще е първият американски съдия на професионално събитие за говедовъдство в България. Освен главен съдия на надпреварата за шампион на България, Guffey ще води лекции за подбор на женските животни в стадата.

 

г-н Уилям Макларън / Mr. William McLaren – Съдружник и ИД на HW Angus / Netherton – Шотландия

Wiliam McLaren е изпълнителен директор на Netherton Aberdeen-angus. Той е пето поколение фермер и е един от уважаваните развъдчици в Шотландия. Netherton Aberdeen-angus е основен доставчик на Angus генетика на фирми като ABS Global. Стартират стопанството си през далечната 1924 г. с първите животни от породата Aberdeen-angus. А от 1959 г. водят родословие и статистика за животните. Това не се е променило и до днес.
Wiliam McLaren идва в България за Стекспо 2019. Той ще представи множество интересни лекции, сред които:
– Aberdeen-angus – от извора на породата: Съвременни тенденции в развъждането на най-популярната порода в света.
– Породата Wagyu в Европа – Технология на развъждането и добив на най – скъпото говеждо в света.
– Използване на електронни платформи: Развъдна документация във фермата и използване на BREEDPLAN (най-голямата база данни за месодайно животновъдство в света).
– BREXIT – Предизвикателства пред Европейския пазар на говеждо след излизане от ЕС.

 г-н Шон Акариди / Mr. Sean Akadiri – ИД на Agric-Bioformatics – Оклахома/САЩ

Sean Akadiri е президент и изпълнителен директор на Agric-Bioformatics. Неговите интереси са насочени към използването на биоинформатиката и генетиката, с цел подобряване на производителността и жизнения статус на животните. Akadiri има над 13 години опит в областта на биотехнологиите и животновъдството. Заедно със своя екип, той разработва иновативната платформа AgBoost, която позволява на всеки фермер лесно и удобно да управлява и да следи животните в стопанството си. AgBoost предоставя генетично профилиране на всяко едно отделно животно в стадото. Освен това приложението дава достъп до BIG DATA, които лесно могат да се използват за решения за развъждане, маркетинг и управление на фермата. Sean Akadiri идва в България за Стекспо 2019. Той ще представи лекция на тема: Ново поколение платформи за данни в животновъдството.

 

г-н Бруно Краусос / Мr. Bruno Crassous – ИД на GID LACAUNE – Франция

Bruno Crassous се занимава с животновъдство от 25 години. Той е изп. директор на GID LACAUNE – Асоциацията за Лакон във Франция.
През последните години броят на овцете от породата Лакон във Франция е намалял от 1,2 – 1,3 млн. на 890 хил. Tези овце се отглеждат в 2500 стада. За сметка на това обаче средната млечност на породата се повишава през последните години. Докато през 1960 г. тя е била около 70 литра за доен период, то последните резултатите от контрола на млечната продуктивност показват средна млечност от 317,9 литра за 170 дневен доен период (данни към 2016 г.).
В България овцете от породата Лакон наброяват над 14 000 броя. Bruno Crassous идва в България за Стекспо 2019. Той ще изнесе лекции на тема: “Съвременно управление на млечна овцеферма” и “Организация на селекцията на Lacaune Milk във Франция (геномна селекция и селекция по потомство)”.

 

Инж. Агидиус Колер / Eng. Agidius Kogler – Австрия

Директор на ZAR Rinderzucht AUSTRIA / Централен съюз на животновъдите – Австрия

 

 

г-н Светлозар Петров / Mr. Svetlozar Petrov – България

Управител на Job Tiger – България

 

 

 

г-жа Сеголен Лабеск / Mrs. Ségolène LABESQUE – Ирландия

Alltech / Keenan – Ireland

 

 

г-н Момчил Тасков / Mr. Momchil Taskov – България

Председател на Съюз на зооинженерите – България

 

 

Доц.д-р Божидар Иванов / Mr. Bojidar Ivanov – България

Директор на Институт по Аграрна икономика – България

 

 

г-н Младен Радев / Mr. Mladen Radev – България

Собственик на Ферматъ ООД – България

 

 

Г-н Христо Шарков / Mr. Hristo Sharkov – България

Управител на GrECo България

 

 

г-н Йордан Василев / Mr. Yordan Vasilev – Германия

Специално за СТЕКСПО 2019 идва и Йордан Василев. Той е само на 26 години, но с голям опит в животновъдството. Родом е от Горна Оряховица, като в момента живее в малко селце в Централна Германия. Там той гледа говеда от порода Симентал, месодайно направление, от четири години. В момента Йордан е съдружник в развъдника Simmentaler Zuchtgemeinschaft Schwarz-Vasilev. Капацитетът на фермата е 20 животни, като в момента се строи малък обор. В Zimmentaler Zuchtgemeinschaft Schwarz-Vasilev, Йордан се грижи за 15 животни – 8 крави, 3 юници, 3 телета и един бик. Кравите са на възраст между 3 и 7 години. Животните са генетично без рога. Отглеждат се оборно – пасищно, като то е оградено с електропастир. Животните прекарват времето си навън от месец април до месец ноември. Във фермата се прилага единствено изкуствено осеменяване, като използват качествен генетичен материал от Германия. Йордан Василев идва в България за СТЕКСПО 2019. Той има богат опит с аукционите и затова ще запознае родните фермери с това как те могат по най-добрия начин да подготвят животните си за аукцион.

д-р Красимир Колев / Mr. Krasimir Kolev – България

CEVA България

 

 

Арх. Милена Фетваджиева / Arch. Milena Fetvadjieva – България

Управител на URBANVIVA Архитектурно студио – България

 

 

 д-р Иван Миланов – Mr. Ivan Milanov – България

HL-TopMix

Повече от 5 години Иван Миланов е част от екипа на HL-TopMix и заразява своите колеги не само с оптимизъм, а и ги мотивира и им помага да се развиват и усъвършенстват. Той е с богат опит в сферата на животновъдството и притежава завиден набор от образователни квалификации. Винаги е готов да помага както на колегите си, така и на българските животновъди за постигане на по-добри резултати. Иван Миланов завършва първо Ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора, а след това решава да завърши и специалност Зооинженерство.

 

г-н Мирослав Тенчев / Mr. Miroslav Tenchev – България

Viand

 

 

д-р Георги Куцаров / Mr. George Koutzarov – България

Alltech България

 

 

 

Модератори

 

г-н Филип Харманджиев / Mr. Filip Harmandjiev – България

собственик на Чифлик Ливади

 

 

г-жа Таня Дъбнишка / Mrs. Tanya Dybnishka – България

ИД на Национална Селска Мрежа

 

 

зооинж. Севдалин Севов / Mr. Sevdalin Sevov – България

Мениджър Верде Фуудс / Лакон

 

 

г-н Иван Венински / Mr. Ivan Veninski – България

БКМЖ – Собственик на Ферма Родопи Ангус