СТЕКСПО 2019 e по-мащабен от всякога! Форумът за професионалните животновъди събира най-добрите в сектора на месодайното животновъдство на едно място. Тази година единственият по рода си форум ще се проведе на 1 и 2 ноември в Международен панаир-Пловдив, а наши гости ще бъдат топ експерти от България и чужбина. Един от тях е Крейг Гъфи (Craig Guffey), запознайте се с него отблизо.

– Г-н Гъфи, представете стопанството си.

– Собственик съм на CG Cattle, както и на Swearngin Angus. Занимавам се с животновъдство в САЩ. Идвам в България за СТЕКСПО 2019, където ще повдигнем много важни теми, а именно – колко важен е живота на кравата и как да селектираме правилно женските в стадото.

Стартираме бизнеса си през 1989 г. с покупка на първите Ангус животни. Стопанисваме общо над 1000 ха пасища. Имаме около 500 женски говеда Абердийн Ангус – както черен, така и червен. Фермата ни е фамилна, нямаме нито един нает работник, и цялото стопанство се управлява от трима души. Имаме пет генеологични фамилии крави. Именно затова ще говорим когато се видим в България.

Цялата ферма управляваме общо петима души – Том и Ким (Tom and Kim Swearngin), Гавин и Сиера (Gavin and Sierra Swearngin), както и аз. Том, Гавин и аз управляваме фермата ежедневно, но докато Том и Гавин управляват механичната част на стопанството, аз се занимавам с продажбите, маркетинга, генетиката и животните.

– Фокусът на Вашето стопанство са пасищата, разкажете ни повече.

– Точно така, основното хранене на животните е чрез пасища. Тревоустоят в момента представлява смес от детелини, власатка и бромна трева, което ни дава възможност да държим говедата на пасището до 1 януари. В нашата стратегия за развъждане залагаме на няколко фактора: висок фертилитет на майките, ефективно усвояване на грубите фуражи, устойчивост и преживяемост в пасищни условия, дълголетие. Също така обръщаме много внимание на генетичните данни, които събираме, чрез платформата AgBoost. Чрез геномната оценка установихме, че нашата генетика е много добра и при угояване, и при клане.

– А каква е Вашата тайна за успех?

– Дългосрочен фокус, фермерите никога не бива да губят фокус! Ние винаги имаме план “Б”. Също така вярваме и се уважаваме като семейство. Освен това много е важно разбирането на околната среда и на говедата – животните, от които реално зависи печалбата на едно стопанство. Непознаването им може да доведе до сериозни загуби.

– Как подбирате женските животни? Какво е нужно да знаят фермерите?

– Когато даден фермер иска да увеличи стопанството си, трябва да потърси женски говеда, които да са със сходни характеристики – гледани в подобна среда, управлявани по подобен начин. Това помага в последствие говедата да се приобщят по-бързо към новата среда и да няма стрес. Непременно фермерите трябва да разберат родословието на животните, които са готови за закупят. Доказаните генеологични фамилии крави са най-добрият избор. Разбира се, необходими са дълги години, за да се създаде и развие едно голямо стадо. Бих посъветвал фермерите обаче да се доверят на доказаните технологии, доказаната селекция и да следят за родословието на животните.

– Как се постига продуктивност в месодайния сектор?

– Най-важният критерий са животните. Развъждайте животни с доказано родословие. Именно здравите и пълноценни животни са тези, които носят годишен приход на фермерите. Друго важно нещо е управлението на земята и почвата. Никога не забравяйте, че за успешен бизнес на всеки животновъд са му нужни три елемента – пасища, фураж и добри животни.

Прекарали сме близо 15 години в практики, за да развием стопанството си във вида, в който е днес. За този период успяхме да подберем възможно най-добрите животни, да обновим пасищата, като не използваме химия. В тези години осъзнахме също и че когато престанахме да се напъваме да променим природата, а заработихме с нея – нещата започнаха да се получават и да работят в унисон; имаме по-малко разходи и съответно повече печалби.

Освен лекционната част топ експертът ще е първият американец, който ще бъде съдия на професионално събитие за говедовъдство в България. Лекциите му са свързани с неговия над 30-годишен опит в пасищното отглеждане и племенно развъждане; ембриотрансфер, преценка на бици, преценка на женски животни. В допълнение, след СТЕКСПО 2019. Крейг Гъфи ще проведе 4 открити урока във ферми.

 

П Р О Г Р А М А

04/11/2019 – Понеделник | Начало – 10:00 ч. | Веро Ангус – Троян/Симеоновград | Селекция на ремонтни юници І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

05/11/2019 – Вторник | Начало – 10:00 ч. |Ферми Агролес – Стефан Караджово/Болярово | Селекция на ремонтни юници І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

07/11/2019 – Четвъртък | Начало – 10:00 ч. |Ферма Мерата – Ковачица/Лом | Селекция на ремонтни юници І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

08/11/2019 – Петък | Начало – 10:00 ч. |Ферма Мерата – Ковачица/Лом | Селекция на ремонтни юници кръстоски І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

 

При интерес, моля, заявете своето участие на е-mail  office@bbab.bg. Участници, които не са заявили своето предварително участие, няма да бъдат допуснати до Уъркшоповете.